Taksitar

Näin viisi vuotisen uran kunniaksi ajattelin aloittaa oman blogin. Juttuja olisi jo nyt vaikka kirjaksi saakka hyviä ja huonoja, legendaarisia ja vähemmän legendaarisia. Taksitar nimi on asiakkaan antama jokunen vuosi sitten ja se on oma versionsa "akka ratissa" sanonnasta, vaan antaapa olla ;) Avasin sähköpostiosoitteen ihan blogin lukijoita varten saa kirjoittaa jos haluaa, minä vastaan kun kerkiän, jos haluan ;) taksitar@gmail.com

Nimi: Taksitar
Sijainti: Tampereen seutu, Finland

torstaina, huhtikuuta 20, 2006

Syrjintää!!!

Sain eilen kyytiini tutun asiakkaan joka kertoi kuinka häntä on kohdeltu työmarkkinoilla. Kyseisellä nuorella naisella on lievä liikuntarajoitteisuus ja epilepsia (lääkkeillä kurissa pidetty) jotka hän oli tuonut esille työhaastattelussa. Hänet oli palkattu töihin ja sanottu ettei kummastakaan ole haittaa työssä. Nuori nainen aloitti työt ja ensimmäisenä päivänä kertoi paikan omistajalle kuinka toimia mikäli epilepsia-kohtaus tulee ja jos kohtaus ei mene heti ohi, soittaa ambulanssin ja löytyy repusta Stesolid-lääke, joka sitten laukaisee kohtauksen. Seuraavana aamuna, tuntia ennen kuin taksin piti tulla asiakas hakemaan, tuli tekstiviesti, jossa omistaja sanoi ettei tarvitse enää tulla. He olivat miehen kanssa miettineet että siitä tulee huonoa mainosta yritykselle jos nainen saa kohtauksen asiakkaiden edessä, ja että he eivät voi ottaa vastuuta mitä sattuu jos kohtaus tulee. Eli kun nainen kertoi mitä pitää tehdä JOS lääkitys "pettää" yrittäjä pelästyi! Yritys sijaitsee muutenkin paikassa jossa on useita pieniä yrityksiä ja paljon asiakkaita lähellä ympäri päivän eli apua olisi varmasti saanut JOS olisi tarvinnut.
Neuvoin asiakasta ottamaan selvää kaikista mahdollisista paikoista, mitä tälle asialle voisi tehdä, laillinen tämä erottaminen EI voi olla.
Tekisi niin mieli paljastaa mikä tämä kyseinen liike on ja pyytää muitakin boikotoimaan sitä, vaan en tajunnut asiakkaltani pyytää siihen lupaa, niinpä boikotoin itse yksinäni ja pyydän vain ystäviäni levittämään sanaa, toivottavasti paikan nimi tulee myös sinun korviisi.

9 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Työsyrjintä on rangaistavaa.
Pyydä tuttavaasi ottamaan yhteyttä ammattiliittonsa lakimieheen tai työsuojelupiiriin.
Hämeen työsuojelupiiri - Tampere, Uimalankatu 1, PL 272, 33101 Tampere, (03) 260 8800.

http://fi.osha.eu.int/good_practice/stressi/syrjinta.stm :
Syrjintä tarkoittaa, että työnantaja asettaa työnhakijan tai työntekijän epäedulliseen asemaan sellaisten seikkojen vuoksi, jotka liittyvät hänen henkilöönsä, taustaansa tai yksityiselämäänsä eikä työhön. Näitä kiellettyjä seikkoja ovat rotu, kansallinen tai etninen alkuperä, ihonväri, kieli, sukupuoli, ikä, perhesuhteet, sukupuolinen suuntautuminen, terveydentila, uskonto, yhteiskunnallinen mielipide, poliittinen tai ammatillinen toiminta tai muu näihin verrattava seikka.

Lisätietoa esim. : http://www.sak.fi/tyoelama.shtml/08?123

20/4/06 12:17  
Anonymous Anonyymi said...

Toivottavasti näät asiakkaasi uudestaan, että voisit antaa hänelle tietoja mitä tehdä? Olen laittanut www.kaivon.vuodatus.net sivuille linkin tästä sinun kirjoituksestasi. Toivottavasti syrjijät joutuvat vastuuseen työsyrjintä on todella rangaistavaa, kuten edellinen kommentoija kertoo.

20/4/06 14:28  
Blogger Taksitar said...

Pyysin häntä jo eilen ottamaan yhteyttä työsuojelupiiriin, ammattiliittoon ja vammaisjärjeistöihin joihin hän kuuluu. Kerron miten asia etenee jos törmään häneen.

20/4/06 15:22  
Anonymous Anonyymi said...

Yrittäjä saattaa tietenkin kieltää irtisanoneensa tästä syystä, joten irtisanominen tai työsuhteen purkaminen kannattaa pyytää kirjallisena.

Hankalaa voi olla se, että yleensä työsopimuksiin sovitaan 4kk koeaika, joten työnantaja voi väittää, että huomasivat päivässä ettei henkilö olekaan "sopiva" tai etteivät tämän antamat tiedot itsestään pitäneet paikkansa.

Vaan jos tuon sairauden takia irtisanomisen saa kirjallisena, on tässä aika varma voitto oikeudessa, jollei epilepsia sitten ollut niin vakava, että se estää normaalin työnteon.

20/4/06 22:23  
Anonymous Anonyymi said...

Muistuta tuttavaasi vielä että säilyttää saamansa tekstiviestin!!!

21/4/06 12:58  
Anonymous Anonyymi said...

Näin vammaisen nuoren neidin äitinä en voi kuin olla kauhuissani siitä miten työnantajat saattavat vammaisuuteen suhtautua. Syljettää..

21/4/06 22:29  
Anonymous Anonyymi said...

"Näin vammaisen nuoren neidin äitinä en voi kuin olla kauhuissani siitä miten työnantajat saattavat vammaisuuteen suhtautua. Syljettää.."

Huomioi, että työnantajahan PALKKASI ensin tämän työntekijän, kun ajatteli, ettei sairaus haittaa työntekoa. Ei siis jättänyt sairauden vuoksi palkkaamatta.

Mutta sitten hän tajusi, että sairauskohtaus todellakin on huonoa mainosta yritykselle. Ei ole kyse siitä, että työnantaja hyihyttelisi sairasta, vaan siitä, että hän ajattelee asiaa yrityksen menestyksen kannalta. Jos yrityksen menestystä ei ajattele, niin kohta yritystä ei enää ole.

Voisi vähän valottaa tapausta, jos kertoisit mistä työstä on kysymys. Onko se todellakin sopiva työ epilepsiaa sairastavalle, hänen itsensä ja työpaikan kannalta?

26/4/06 13:34  
Anonymous Anonyymi said...

Mutta sitten hän tajusi, että sairauskohtaus todellakin on huonoa mainosta yritykselle. Ei ole kyse siitä, että työnantaja hyihyttelisi sairasta, vaan siitä, että hän ajattelee asiaa yrityksen menestyksen kannalta. Jos yrityksen menestystä ei ajattele, niin kohta yritystä ei enää ole.

Juuri tällainen ajattelu on valitettavasti syy siihen, miksi pelkään pahemman kerran vammaisten ja sairaiden ihmisten tulevaisuuden puolesta tässä maailmassa.

Sanon nyt ihan suoraan että erityisesti poliittiselta oikealta laidalta löytyy ihan liikaa juuri näitä selkärangattomia tapauksia, jotka pesevät kätensä kaikista eettisesti merkittävistä ratkaisuista sillä tekosyyllä, että kun "kyllähän me TEORIASSA olemme suvaitsevaisia mutta kun KAIKKI MUUT ovat pahoja ja ilkeitä niin elämä ei voi olla kannattavaa ellemme mene mukana". Tuollaisella kätevästi arvoista irti kiemurtelevalla lauma-ajattelulla saatiin Natsi-Saksassakin monta kansanryhmää ajettua täysin yhteiskunnan ulkopuolelle.

Tämänhenkinen retoriikka on Suomessa yleistynyt kummasti viime vuosikymmenen aikana, ehkä sen takia, että sisältöä pitää jollain tavalla yrittää pehmentää, kun meidän kulttuurissa ollaan vielä jollain tavalla heikomman puolella. Muualla maailmassa sentään uskalletaan puhua suoraan omien arvojen mukaisesti, täällä yritetään vielä pitää kauniita puheita kun teot on jo ihan muuta.

Tietysti tässä on kyse puhtaasti itsensä toteuttavasta profetiasta: mitä enemmän esimerkiksi maailmaa "siivotaan" vaikkapa epileptikoista viemällä heitä pois ihmisten silmistä pelottelemasta, sitä pelottavammaksi tämmöinen poikkeustapaus sitten tulee, ja sitä suuremman riskin ottaa, jos hänet vaikkapa sitten palkkaa.

Täysin vapaa markkina alkaa luonnollisesti tämän jälkeen suosia tällaista syrjintää taloudellisesti ja kitkeä pois niitä, joilla on vielä munaa sanoa, että epileptikollakin on oikeus olla töissä -- oletetaan nyt että tässä on kyse vaikka tavallisesta palveluammatista eikä jostain neurokirurgiasta, jossa satunnainen epilepsiakohtaus voisi oikeasti olla iso riski.

Kammottaa ajatella, miten tämä vaikuttaa pitkän päälle yleiseen asenneilmastoon ja myös kuluttajien oletuksiin. Muistakaapa vain tämä taannoinen Finnair-tapaus, jossa vammainen matkustaja aiheutti firman mukaan "esteettistä haittaa" kanssamatkustajalle...

Onneksi meillä on vielä sentään syrjinnän kieltävä lainsäädäntö, jolla voidaan yhteisellä sopimuksella oleellisesti siirtää nämä asiat kilpailun ulkopuolelle, jolloin ei tarvitse pelätä, että naapuriyrittäjän myyjä ei VOI saada epilepsiakohtausta kun omalla on se riski. Voin minäkin opiskelut loppuun saatuani hyvillä mielin ryhtyä yrittäjäksi kun tiedän, ettei tarvitse välttämättä muuttua kusipäiseksi paskiaiseksi ja osallistua tämmöisiä ilmiöitä tuottavan systeemin ylläpitoon omalta osaltani...

27/4/06 04:10  
Blogger Taksitar said...

Työ oli varmasti semmoista missä ei esim. stimuloivia valoja välkkynyt. Aivan varmasti epileptikko olisi tämän työn voinut hoitaa. Sen lisäksi Epilepsia pysyy hyvin kurissa lääkkeillä, kohtauksen mahdollisuus on HYVIN pieni.

2/5/06 15:35  

Lähetä kommentti

<< Home