Taksitar

Näin viisi vuotisen uran kunniaksi ajattelin aloittaa oman blogin. Juttuja olisi jo nyt vaikka kirjaksi saakka hyviä ja huonoja, legendaarisia ja vähemmän legendaarisia. Taksitar nimi on asiakkaan antama jokunen vuosi sitten ja se on oma versionsa "akka ratissa" sanonnasta, vaan antaapa olla ;) Avasin sähköpostiosoitteen ihan blogin lukijoita varten saa kirjoittaa jos haluaa, minä vastaan kun kerkiän, jos haluan ;) taksitar@gmail.com

Nimi: Taksitar
Sijainti: Tampereen seutu, Finland

tiistaina, huhtikuuta 18, 2006

Pissaamismaksu

Koska pääsiäinen oli vapaa laitetaan tähän hivenen vanhempi tapahtuma, tosin vain hieman vanhempi.
Sain tilauksen pienen pubin eteen ja kyytiin kampesi kaksi miestä ja nainen. Ensin ajettiin keskustassa kerrostalon pihaan ja vanhin ja selvästi heikoimmassa kunnossa oleva mies, kävi katsomassa pääsisikö ryhmä rämä sisälle, ei päässyt. Koska ei sisälle päästy annettiin osoitteeksi Parkano. Ajattelin tarkistaa rahatilanteen ja rahaa tuntui löytyvän, tosin kysymys oli kuulemma hyvin loukkaava. Vanhempi mies totesi matkan alussa että hän haluaa kusaista autoon, sanoin että kyllähän se käy mutta ainakin 500 euroa haluan siitä. Matkalla pysähdeltiin jonkin verran tupakalle ja pissalle, kerran tyttö jäi kyytiin ja soitti kaverilleen "Mä lähdin joidenkin äijien mukaan kun ne lupas että niiltä löytyy. Mä en tiedä oikein mihin me ollaan edes menossa, kuski hei mikä se osoite oli? Ai se on Parkanossa se ja se tie. Jos musta ei mitään kuulu aamulla niin tiedät." Minä olin oikeasti kauhuissani! Likka jolla oli ikää maksimissaan se 18v oli lähtenyt kahden ventovieraan miehen mukaan ja vielä Parkanoon josta hänellä ei tuntunut olevan kunnon käsitystä sijainninkaan suhteen ja miehet eivät ehkä olleet pelkästään viinan vaikutuksenalaisia! Ei jäänyt hirveästi epäilyjä siitä mitä sieltä parkanosta löytyisi, tuskin se ainakaan viinaa olisi... Yhdellä tupakkatauolla vanhempi mies kiipesi etupenkille ja sammui siihen... Onneksi turvavyö oli kiinni ja käsinoja esti syliin kaatumisen. Parkanossa kerroin kyydin hinnan ja vanhempi mies leväytti lompakkonsa auki jolloin setelit levisivät ympäriinsä. Keräilin niitä apuna ja annoin miehelle joka koetti maksaa sillä suurimmalla setelillään 500 euron setelillä. Sanoin miehelle "älä nyt viitsi anna vaikka satasia, eikös me sovittu että sä annat vasta sen 500 jos sä kuset autoon?" Mies suuttui täysin "Sanoitko sä saatana mua kusihousuksi!" "En sanonut vaan sovittiin alkumatkasta niin" "Saatanan huora!" Ja sitten nousi nyrkki lyönti asentoon. Ainut mitä kerkesin tekemään oli typerä kysymys "meinaatko naista lyödä?" se tosin hidasti nyrkin liikettä niin että nuorempi kaveri sai tarrattua kädestä kiinni ja sanottua "Älä nyt helvetti taksikuskia lyö, sähän joudut ainakin putkaan siitä!" Nuorempi mies meni saattelemaan vanhemman kotionsa ja he jatkoivat vielä likkalapsen kanssa matkaa kilometrin verran. Koko matkan kuulin anteeksi pyyntöjä "kun Veka on niin kiivasluontoinen"... Niinpä...

5 Comments:

Blogger Jude Vihervaara said...

Minulla on pari pari tuttua naispuolista kuskia joiden kanssa kaveeraan hieman enemmän kuin vain tolpalla. Joskus keskusteluissa tulee esille näitä tilanteita joissa väkivallan uhka on ollut ihan selkeä ja se pistää minut ainakin hieman huolestumaan näiden naisten turvallisuudesta. Toinen näistä naisista on vielä kotoisin pikkukaupungista eikä hänellä ole sellaista luontaista kykyä lukea tilannetta ja katsoa kenet ottaa kyytiin. Ainakin kerran hänellä on ollut tilanne jossa miesjoukko oli vain poistunut paikalta maksamatta ja tunnelma oli ollut niin uhkaava ettei hänellä ollut kanttia vaatia maksua. On vain toivottava etten saa koskaan lukea datalta ilmoitusta että jompikumpi heistä on joutunut painamaan hätää.

18/4/06 16:48  
Anonymous Anonyymi said...

Tässä ja muissa taksiblogeissa on puhuttu tippaamisesta, joten minäpä kysyn tietämättömänä että miten se toimii. Olen nimittäin ollut siinä käistyksessä, että jos maksaa pankki- tai luottokortilla, tippi pitäisi jättää erikseen käteisenä. Tämä sen vuoksi, että vaikka kuittiin merkitsisikin tipin, sitä ei voisi laskuttaa vaan pelkästään mittarista tulevan summan. Pitääkö paikkansa vai ei? Entä minkälainen prosentti tipiksi olisi sopivaa? Olen tottunut tippaamaan ulkomailla asuessa, mutta Suomessa olen aina taksin kanssa hukassa tämän asian suhteen.

19/4/06 02:25  
Anonymous Anonyymi said...

Eipä voi paljon muuta sanoa, kuin että onneksi ei käynyt mitään. Kun pelkkä viinakin tuo joistakin ihmisistä sen agressiivisuuden esiin, saati sitten muut aineet. Mahtoikohan se tyttö miten lie pärjätä? Uskomatonta, että noin vain lähdetään matkaan mukaan. Tosin sen käsityksen olen saanut, että ihmiset jotka ovat tarpeeksi koukussa, tekevät ihan mitä vain aineita saadakseen.

19/4/06 08:44  
Anonymous Anonyymi said...

Marialle tippaamisesta asiakasnäkökulmasta sen verran, että kortilla maksaessakin voi sanoa kuskille korttia antaessaan että laittaa koneeseen summaksi suoraan ennen ensimmäisenkään kuitin ottamista halutun, tipin sisältävän summan.

En sitten tiedä onko tuollainen "korttitippaaminen" kuskin näkökulmasta jotenkin hankalaa tms. Muistelisin että joskus olen itsekin kuullut jotain juttua siitä kuinka tuo on tilityksessä hankalampaa kuin ilmeisen helposti käsiteltävän käteisen saaminen. Itse olen myös pyrkinyt aina pitämään edes kahden euron kolikkoa mukana jos maksan kortilla.

Joka tapauksessa muutaman kerran kuski on kieltäytynyt kortilta otettavasta tipistä "koska se näpyttely vie niin kauan" tai aloitteleva kuski ei ole muistanut kuinka sovittu summa syötetään mittariin, useimmiten kuitenkin tuo on onnistunut ihan ok ja kuski on kiitellyt tipistä.

Mutta edelleen, kuskien kommentteja odotellessa..

19/4/06 14:15  
Blogger Taksitar said...

Tuosta tippaamisesta... Suomessa ei kai ole oikein mitää "kohteliasta" prosentti määrää, "se on tasan" kuulostaa ihan mukavalle. Uskoisin että kaikkien mielestä semmoisesta porukasta jää hieman ihmeellinen maku joka kerää yhdelle ihmiselle kyytirahat ja kun maksun aika tulee tämä maksaja laittaa ne ylimääräiset kolikot omaan taskuunsa ja ehkä vielä koettaa pyytää alennusta.
Luottokortilla tippaamisessa on sama juttu kuin kyydeissä kuskille jää siitä tipistä n 30% loput menee isännälle ja valtiolle. Kyllä luottokortillakin se tippi silti ihan mukavalle tuntuu eikä se summan muutoskaan nyt hirveän monen napin päässäkään ole. Yksi tapa kiittää mukavasta kyydistä on myös kysyä onko tähän autoon suoraa numeroa, koska olisi mukava matkustaa samalla kyydillä toisenkin kerran. Tämä ei tarkoita sitä että numeroon soittamalla voi ruuhka-aikana ohittaa pitkät jonot, vaan että yleensäkin jos tulee kyydin tarvetta voisi soittaa ja kokeilla saada se sama mukava kuski.

20/4/06 10:36  

Lähetä kommentti

<< Home