Taksitar

Näin viisi vuotisen uran kunniaksi ajattelin aloittaa oman blogin. Juttuja olisi jo nyt vaikka kirjaksi saakka hyviä ja huonoja, legendaarisia ja vähemmän legendaarisia. Taksitar nimi on asiakkaan antama jokunen vuosi sitten ja se on oma versionsa "akka ratissa" sanonnasta, vaan antaapa olla ;) Avasin sähköpostiosoitteen ihan blogin lukijoita varten saa kirjoittaa jos haluaa, minä vastaan kun kerkiän, jos haluan ;) taksitar@gmail.com

Nimi: Taksitar
Sijainti: Tampereen seutu, Finland

perjantaina, lokakuuta 06, 2006

Vauva taksissa

Kertokaas vauvojen ja lasten vanhemmat minkä vuoksi kuljetatte vauvoja taksissa vaarallisesti vaikka mahdollisuus olisi matkustaa turvallisemminkin ja kuljettajakin ehdottaa turvallisempaa tapaa?
Sain kyytiini osoitteesta 3 henkisen perheen, joilla oli mukanaan reilu puolivuotias. Nostin rattaat hissillä autoon ja aloin kiinnittämään niitä lattiaan. Äiti nappasi vauvansa syliin ja istui keskimmäiselle penkille selkä menosuuntaan, eli siis vastassa ei ollut mitään muuta kuin rattaat ja takaovi. Kehotin laittamaan vauvan rattaisiin ja turvavyöt kiinni niin "tämä on niin lyhyt matkakin ja ei niitä rattaita tarvitse sen enenpää kiinnittää oli vastaus". Koetin selittää että vauvan olisi paljon turvallisempaa istua tai maata rattaissa, vyöt kiinni, kuin äidin sylissä, jos jotain sattuu, rattaat saa niin hyvin kiinni lattiaan etteivät ne mihinkään liiku, mutta ei niin ei, syli oli kuulemma paras matkustuspaikka... Onneksi tällä kertaa ei sentään köytetty turvavyötä sekä äidin että vauvan ympärille!

Ei taksikupu tee auton ympärille mitään näkymätöntä kuplaa joka estäisi muita törmäämästä! Kuskilla saattaa olla enemmän ajosilmää kuin normaalilla siviiliautoilijalla, mutta ihmisiä taksikuskitkin on.

Tiesittekö muuten että ainakin Tampereella on mahdollista tilata taksi lastenistuimen kanssa? Se on hivenen kalliinpaa (matka toimistolta asiakkaan luo laskutetaan) mutta ainakin lapsen on turvallisempaa matkustaa.
Invataksissa saa myöskin rattaat kuljetettua lattiaan tukevasti kiinnitettynä, jolloin matka on ainakin hivenen turvallisempi kuin vaikka bussissa rattaitten omien jarrujen pitävyyteen luotettuna.

14 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Hienoa kun ajattelet matkustajien turvallisuutta pitäisi ehkä pienten lasten äideille no neuvolassa kertoa, että miten sitä lasta kuljetetaan turvallisesti myös muissa kulkupeleissä. Ei taida olla oikein heillä tietoa asiasta.

10/10/06 10:26  
Blogger Kriisi said...

En kyllä käsitä. Silloin kun lapsi on vielä koppaikäinen, ei ole homma eikä mikään edes pikkutaksissa ottaa esimerkiksi koppaa irti ja kiinnittää takapenkin turvavöihin ja laittaa sitä turvaverkkoa siihen päälle. En käsitä miksi tästä laistetaan ties millä tekosyyllä silloikin kun ei edes itse tarvitse sitä kiinnittämistä tehdä. Meidän pienokaisen ollessa pieni kaikki ne muutama takiskuskia ihan ilomielin itse kiinnittivät kopan takapenkille.

Suurempi ongelma pikkutaksissa, jos ihan ex tempore pitää taksi ottaa, on jo sateenvarjoratasikäisen kanssa, joka on kuitenkin liian pieni edes korokkeella istumaan. Yksi kuski totesi, että takapenkille äidin tai isin syliin, mutta ei missään nimessä saman vyön alle. Tai sitten keskituhdolle lannevöihin ja isi ja äiti pitävät toisiaan kädestä "lapsen yli". Luovaa. Turvallisuudesta en tiedä.

11/10/06 18:33  
Anonymous Anonyymi said...

Pitäisi olla joka taksissa lapsen turvaistuin vakiovarusteena. Kai se takakonttiin jotenkin mahtuu muina aikoina?

Mitähän laki sanoo takseista. Toukokuussahan tuli laki lasten kiinnittämisestä tavallisissa autoissa.

yst.

Kolmen lapsen mummo

13/10/06 13:56  
Blogger Taksitar said...

Ei kyllä mahdu vakiona turvaistuin taksiin. Pikkuautojen takakonteissa ei ole ylimääräistä tilaa ja isossa autossa ei ole säilytystilaa juuri ollenkaan. Istuimiakin on monenlaisia, lapset kun ovat erikokoisia. Olen kuullut ideasta integroida istuin takapenkin käsinojaan, se oli mielenkiintoinen vaihtoehto.

Lain mukaan taksissa ei tarvita turvaistuinta, turvavyöt kyllä.
Kun tilatessa pyytää turvaistuinta taksiin se onnistuu kyllä. Taksi laittaa mittarin päälle aikaisemmin eli silloin kun hakee istuimen, mutta yleisesti se ei kyllä montaa euroa enenpää tee.

Ja onhan mahdollista ottaa oma turvaistuin taksiin mukaan.

13/10/06 14:34  
Anonymous Anonyymi said...

hyvä kun ajattelet muitten turvallisuutta

13/10/06 15:24  
Anonymous Anonyymi said...

Pidän asenteestasi. Pitikin ihan tulla tarkistamaan, oletko ottanut kantaa asiaan, jota käsiteltiin tovi sitten Karpolla on asiaa -ohjelmassa, eli pyörätuolien kiinnityksistä, kuljetuksissa.

14/10/06 20:01  
Blogger Taksitar said...

Voi pörrrhana, en ole kyseistä karpoa edes nähnyt! Mistäköhän sen näkisi?

15/10/06 15:17  
Anonymous Anonyymi said...

Minua taas mietityttää josko voisi sanoa taksia tilatessaan että haluaa auton jonka turvavöihin saa turvakaukalon kiinni. (No, ehkä seuraavaa autoa tilatessa voi kysyä asiaa niin ei tartte enää miettiä.) Kerran kävi nimittäin niin että sain sellaisen tilataksin jossa oli kaikki vyöt niin lyhyitä (kuskin mukaan) ettei niihin kaukaloa saa kiinni. No, tultiin sitten tuo pari kilometriä niin että kaukalo oli penkin ja pöydän väliin kiilattuna. Onneksi ei sattunut mitään ja kuskikin ajeli varovaisesti. Viimeisimmällä matkalla kaukalo oli kuskin vieressä etupenkillä kun siellä oli pisimmät vyöt, onneksi tyttö viihtyi eikä huuto alkanut ennen kuin omassa pihassa.

17/10/06 16:32  
Anonymous Anonyymi said...

Volvoon taitaa saada sellaisen erikoisistuimen, jossa takapenkin sivuilla olevat istuinosat nousevat ylöspäin (ja selkänojallekin taisi tapahtua jotain?), presto: kaksi turvaistuinta.

Jenkkiautoissa on sitten niitä joissa käsinoja muuttuu lastenistuimeksi.

Vaimo tilasi aikanaan Saksasta puhallettavan turvaistuimen. Se on ECE R44.03-normin mukainen lastenistuin, ja sopii "useimpiin
joskaan ei kaikkiin ajoneuvoihin", "zur allgemeinenBnutzung in Fahrzeugen zugelassen und wird aud die meisten aber nicht alle Fahrzeugsitze passen". Tuosta saksankielisestä infoläpyskästä edelleen tavaamalla se ilmeisesti sopii useimpiin "universaaleihin" lastenistuimen kiinnikkeisiin. Merimieskassin malliseen säilytyskassiin menee istuin, lisäkaari ja pumppu, mitat ø 24 × 34 senttiä. Itse istuin menee mukavasti vaikka repussa silloin kun se ei ole käytössä.

Siinä oli kuitenkin sama vika kuin useimmissa muissa lastenistuimissa: niiden tilapäinen virittely syö miehen ja hermon ja jokin niistä seitsemästä hihnasta unohtuu taatusti johonkin taksiin.

No, Saksasta löytyi sitten sellainen istuin, että se lyötiin kiinni vöihin ja käännettiin yhtä vipua. Vipu sitten kiristi penkin tiukasti penkkiä ja vöitä vasten. Penkin valmistajalla oli pokkaa laittaa siihen CE-merkinnät, joten se on varmaan ihan yhtä tukevasti kiinni kuin tavanomaisemmat remmivirivirit. Tämä uudempi penkki ei sitten tosin mahtunut reppuun.

Mainitsinko jo että molemmat istuimet tilattiin Saksasta? Suomessa myytiin tuplahintaan ei-oo-eikä-tilata-tavaraa, täällä kai sitten kaikilla lapsellisilla on oma auto ja taksilla ajoon ei ole enää varaa.

19/10/06 00:16  
Anonymous Anonyymi said...

Mihinkäs sen turvaistuimen taksista jätät, esim. lentokentälle mentäessä?

16/11/06 11:44  
Anonymous Anonyymi said...

Hyvä asenne! Yllättävän moni vanhempi luulee, että syli on turvallisin paikka, että kyllä sitä muka kiinni pidetään omilla käsivoimilla. Tai "en mä ajatellu että sä kolaroit/kone putoaa nyt just tällä matkalla". Katselen itse asiaa lentokone-näkövinkkelistä ja siellä ihan sama!
Nyt on omat kaukaloikäiset tuplat...omaa autoa ei ole, mutta kaukalot ostettiin ihan jo sitäkin varten, että päästiin sairaalasta laina-autolla kotiin...ajomatkaa pari km. Taksiin otan aina kaukalot (tosin vöiden kans joskus ongelmaa), lentokentällekin, koska kaukalo turvallisin myös koneessa. Ja tarvitsen ainakin omilla reissuilla taksia ja kaukaloita myös siellä matkakohteessa.

4/1/07 12:30  
Anonymous Anonyymi said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

3/3/07 12:11  
Anonymous Anonyymi said...

Hienoa, että Tampereella voi tilata taksin turvaistuimella! Pääkaupunkiseudulla se ei vielä onnistu, joten olemme joutuneet vuosikastamme kuljettamaan keskipaikalla vanhempien tukemana. Saksassa ja Britanniassa on kaikissa tilaamissamme takseissa ollut integroitu turvaistuin, ja Saksassa vielä lisäksi irrallinen korokeistuin isommalle lapsellemme.

3/1/08 23:27  
Anonymous Anonyymi said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

15/5/08 12:08  

Lähetä kommentti

<< Home