Taksitar

Näin viisi vuotisen uran kunniaksi ajattelin aloittaa oman blogin. Juttuja olisi jo nyt vaikka kirjaksi saakka hyviä ja huonoja, legendaarisia ja vähemmän legendaarisia. Taksitar nimi on asiakkaan antama jokunen vuosi sitten ja se on oma versionsa "akka ratissa" sanonnasta, vaan antaapa olla ;) Avasin sähköpostiosoitteen ihan blogin lukijoita varten saa kirjoittaa jos haluaa, minä vastaan kun kerkiän, jos haluan ;) taksitar@gmail.com

Nimi: Taksitar
Sijainti: Tampereen seutu, Finland

tiistaina, heinäkuuta 25, 2006

Pelottavat vammaiset ;)

Mikäköhän vammaisissa ihmisissä on niin pelottavaa? Useamman kerran olen huomannut kun vien asiakkaan joka on pyörätuolissa, näkövammainen tai muuten näkyvästi vammainen, asioilleen tai viihteelle, vastaan tulee jähmettynyt tai järkyttynyt ihminen asenteella "et kai sä tota tänne yksin jätä?" Uskomaton uutinen on että nämäkin ihmiset käyvät niin täysillä pöntöillä kuin kuka tahansa muukin ja ihan samalla tavalla ruuvi voi olla sopivasti löysällä kuin kellä tahansa! ;) Kerran hain teatterista naista joka istuu tuolissa ja jonka puheen tuottamisessa on ongelmia, niin vahtimestari juoksi jo minua vastaan ja vaati ensi kerralla laittamaan lapun johonkin kohtaan tuolia mihin voi ottaa yhteyttä jos tulee ongelmia. Totesin kuitenkin olevani vain taksikuski ja asiakas vastaa kyllä itsestään ja kuten kenellä tahansa ihmisellä myös hänellä on laukku jossa on ihan normaalit tavarat kuten lompakko ja jonkinlaiset henkilötiedot. "Niin niin mutta ei me voida tietää mihin otetaan yhteyttä ja sen vuoksi avustaja pääsee ilmaiseksikin!" No hoh hoh laitetaan säännöksi että jos pyörätuolissa oleva ihminen lähtee viihteelle laitetaan tuolin työntökahvoihin 1x2m kokoinen neonväri banneri jossa kerrotaan kuka hän on missä hän asuu ja mitkä ovat omaisten puhelinnumerot, tosin seuraavaksi tuota voisi soveltaa kaikkiin ihmisiin tiedottomammassa tilassa ns normaalit autoon tulevat...
Joihinkin ravintoloihin on vammaisen aivan turha yrittää sisään ja selitykseksi tarjotaan "jos tulee joku hässäkkä niin ei saada tuolissa istuvaa ulos tarpeeksi nopeasti" Ja silloin on ihan turha selitellä että kyllä kaverit auttaa tai että jopa voi itse tulla silloin ulos. Kaikki jotka istuvat pyörätuoleissa eivät ole täysin jalattomia, osa pystyy jopa kävelemään ja kyse ei edes ole silloin ihme parantumisesta... ;)
Näkövammaisen kanssa liikkuessani on enemmänkin sääntö kuin poikkeus että asiat selitetään minulle
eikä asianomaiselle itselleen, minä julma ihminen vaan en suostu ohittamaan asiakastani, tosin en tietenkään myöskään apuani kiellä. Näkövammaiset mielletään myös lähes aina täysin sokeiksi, ihmisillä on silmät pudota päästä kun neuvon hyvin valaistussa paikassa vessan sijainnin ilman että menen mukaan näyttämään tai kun menemme näkövammaisen kanssa elokuviin ja pyydämme paikat siltä ja siltä riviltä keskeltä että kumpikin näkee elokuvan.
Kerran olimme bussilla Venäjän rajalla menossa Venäjän kautta Balttiaan ja seurueeseemme kuului vammaisia ja vammattomia nuoria (Punaisen Ristin kontaktitoimintaa) rajavartian kommentti ei kaunistellut asenteita yhtään, onneksi kyseessä oli venäläinen mies. Kysymys oli suora "mitä te noita vammaisia tänne rahtaatte?" ja se sai tämmöiset puheliaammatkin ihmiset hiljaisiksi. Taidettiin kuitenkin vastata Talvisodan hengessä "kaveria ei jätetä" ja se riitti.
Ihmisiä pelottaa erilaisuus, sehän on fakta, mutta pitääkö pelon tehdä myös hölmöksi, siis ihmisen joka normaalisti on hyvin käyttäytyvä, kohtelias ja jopa asiakaspalveluhenkinen? Mitäs jos ensikerralla koettaisi olla ennakkoluulottomampi? Ja jos vammainen ihminen tarvitsee avustajan mukaansa vaikka elokuviin, kyllä hänellä silloin avustaja on mukana. Ei vammainen aikuinen tarvitse lapsenvahtia ja mikäli hän on kykeneväinen päättämään asioistaan on hänellä myös oikeus niistä päättää. Siihen ei tarvita taksikuskiakaan ;D

11 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Eikö taksikuskeilla ole vaitio-olovelvollisuus? Miten taksikuskit, lääkärit, sairaanhoitajat, hotellivirkailijat ym voivat pitää blogia ja kirjoittaa asiakkaiden henkilökohtaisia asioita kaikkien ihmisten luettavaksi?

Outoa...

Näiden blogien myötä kukaan ihminen ei ole enää turvassa missään. Ei edes omassa kodissaan. Joku seinänaapuri saattaa kirjoittaa blogia, jonka otsikkona on "Seinän takaa kuultua"

25/7/06 14:21  
Anonymous Anonyymi said...

Hieno kirjoitus kerrassaan! Tuollaistahan se usein on, jos vastapuoli ei ole tottunut meikäläisiin. Onneksi on niitä muitakin.

Tuo neonkyltti nauratti. :) Häiritsisiköhän se paljonkin teatterissa takana istuvia?-)

25/7/06 14:44  
Anonymous Anonyymi said...

Voi grr teitä jeesustelijoita. Sinäkin, parahin minttu - missä kohtaa tässä(kään) kirjoituksessa kirjoitettiin "asiakkaiden henkilökohtaisia asioita kaikkien ihmisten luettavaksi"?

Eikä Sinulla, parahin minttu, varmaan kertaakaan "näitä blogeja" lueskellessasi ole käynyt mielessä, että bloginpitäjä saattaisi varsin hyvin tietää vaitiolovelvollisuutensa? Ja sen myötä muunnella totuutta riittävästi, jotta asiakkaan henkilöllisyys ei vaarannu, mutta jutun hauskuus saadaan säilytettyä? Ei satunnaisen lukijan kannalta ole mitään merkitystä sillä, että jutussa esiintynyt Pena, Kinttupolku 3, onkin oikeasti Ville ja asuu Kuusenhevossa. Tätä ei tiedä kuin - ehkä - Ville itse, jos sattuu jutun lukemaan, mutta kaikille muille lukijoille Ville säilyy kasvottomana Penana.

Puuh. Trolliin menin. Mutta piti vastata. Kiitos ja anteeksi. :)

Sitten ihan yleisemmin ihmeteltynä: Onko taksikuskeilla muuten edes mitään lakiin tahi muualle kirjattua vaitiolovelvollisuutta? Toki hyviin tapoihin kuuluu olla huutelematta asiakkaittensa asioita, mutta...

25/7/06 14:54  
Anonymous Anonyymi said...

Kaiman kysymykseen vastaus:

Tällä hetkellä ei ole, byrokratian rattaissa tällä hetkellä jauhettavana olevaan uuteen taksiliikennelakiin sellainen sisältyy.

25/7/06 15:13  
Anonymous Anonyymi said...

Aamen kirjoitukselle...

ja molemmille Jusseillekin :)

25/7/06 15:47  
Anonymous Anonyymi said...

kyllä terveydenhuoltohenkilökuntakin saa asiakkaistaan puhua. niin kauan kun ei mainita oliko se kännissä itsensä telonut matti vai mervi vai naapurin pena. hooh...

mutta siis itse asiaan. tuon näkövamma-asian voi rinnastaa hyvin myös kuulovammaan. on tullut hämmentyneitä ihmisiä vastaan kun puhun kuulovammaisen ystäväni kanssa. eikä tuo kaveri ymmärtäisi viittomakielestä sen enempää kuin minäkään.
-strangelove-

25/7/06 17:38  
Blogger Taksitar said...

Dear Minttu,
Kuten Jussitkin jo vastasivat vaitiolovelvollisuutta ei ole laissa, se on kirjoittamaton sääntö ja kaikkia koskeva lainkohta menee jotenkin että jos on ollut asemassa missä on saanut joka voisi vahingoittaa toista tai mistä itse voisi hyötyä ei saa käyttää. Kuten kirjoitin kommenteissani http://www.blogger.com/comment.g?blogID=19689127&postID=115182527019388013
aiemmin minä tiedän mikä on vaitiolovelvollisuus. Kertaakaan en ole kirjoittanut asiakkaasta oikealla nimellä ja jos kirjoitukseni on vaatinut osoitetta ei se todellakaan ole se osoite mistä olen asiakkaan ottanut tai jättänyt, näillä asioilla ei ole blogin kannalta merkitystä. Tapahtumat ovat todellisia, vaan niissäkin joudun miettimään mitä voin kertoa ja mitä en, olen myös jättänyt joitain hyvin herkullisia juttuja kertomatta, johtuen siitä että olen katsonut ettei se kuulu tänne. Jos olet sitä mieltä ettei blogini ole semmoinen mitä haluat lukea, älä toki lue. Minä en saa blogin kirjoituksesta mitään taloudellista hyötyä, en edes kunniaa ja mainetta omalle nimelleni, enkä ole niitä kyllä pyytänytkään ja se on myöskin yksi asiakkaan identiteetin suojauskeino.

Minttu-rakas, se sinun seinänaapurisi ei ole millään muotoa vaitiolovelvollinen ja jos hän haluaa kirjoittaa sinusta blogia hän voi sen tehdä, kunhan ei herjaa. Sen lisäksi osa ihmisistä ei ole tuntenut oloaan turvalliseksi edes omassa kodissaan aikoihin...

Ugh minä olen puhunut ;D

25/7/06 17:45  
Anonymous Anonyymi said...

Olipa hyvä kirjoitus ja sydäntä lämmittää että kirjoitat asenteista täällä. Niihin törmää lähes päivittäin. :o)

25/7/06 22:21  
Blogger Tarja said...

Erittäin hyvä kirjoitus. Äitini joskus sairautensa alkuaikoina, kun pääsi vielä keppien kanssa kävelemään, kertoili välillä siitä, miten ihmiset alkaa puhumaan h-i-t-a-a-s-t-i ja huolellisesti ääntäen nähdessään kepit, kun luulevat, että jos jaloissa on vikaa, sitä on pakko olla päässäkin.

Tuosta Mintun kommentista sitten. Olettaisin, että aika moni bloginpitäjä, vaikkei olisikaan mitenkään vaitiolovelvollinen, miettii tarkkaan, mitä ja miten voi muista ihmisistä kertoa. Itsekin olen jättänyt joitakin kuvia julkaisematta (vaikka ovat julkisella paikalla otettuja) ihan vaan sen takia, että ihmiset ovat niissä tunnistettavia ja tilanne jollain tapaa hankala.

Toisaalta sitten entisen seinänaapurin yöllisillä edesottamuksilla nauratin aikanaan työkavereita ihan vapaasti, kun jotain iloahan siitäkin pitää olla, että menettää yöunet naapurin äänekkään seksielämän takia. Jos olisin silloin kirjoittanut blogia, olisi tuo Mintun blogi-idea ollut ihan kohdallaan...

26/7/06 09:10  
Anonymous Anonyymi said...

Hieno kirjoitus! Kiitos.

31/7/06 11:58  
Anonymous Anonyymi said...

Tämä liikutti. Niin totta!

2/10/07 02:20  

Lähetä kommentti

<< Home