Taksitar

Näin viisi vuotisen uran kunniaksi ajattelin aloittaa oman blogin. Juttuja olisi jo nyt vaikka kirjaksi saakka hyviä ja huonoja, legendaarisia ja vähemmän legendaarisia. Taksitar nimi on asiakkaan antama jokunen vuosi sitten ja se on oma versionsa "akka ratissa" sanonnasta, vaan antaapa olla ;) Avasin sähköpostiosoitteen ihan blogin lukijoita varten saa kirjoittaa jos haluaa, minä vastaan kun kerkiän, jos haluan ;) taksitar@gmail.com

Nimi: Taksitar
Sijainti: Tampereen seutu, Finland

lauantaina, heinäkuuta 11, 2009

Korkeampaa matematiikkaa

Tolpalla oli kerrankin harrastettu samaan suuntaan menevien kasaan keräämistä ja kyytiin tuli 3 toisilleen tuntematonta ihmistä. Matkan aikana sitten pohdittiin että kuinkahan tämä maksu suoritetaan, kun kaikilla ei ollut enää käteistä taskunpohjalla. "Hei, pystytkö sä ottamaan maksun kortilta niin ettei tule uutta lähtömaksua" ja kyllähän sen matkan pystyy osissa maksamaan, kortilla tai käteisellä. Ensimmäisen aika tulee jäädä pois ja minulle isketään kortti käteen. "Paljonkohan sitten otan tältä kortilta?" "No ota se mikä pitää, kyllähän sun pitää se tietää paljonko se on kolmelle tasan." Se että paljonko se on kolmelle tasan onkin sitten korkeamman matematiikan juttu. Jostain syystä ihmisten mielestä kolmelle tasan on se, että jokainen maksaa pennilleen saman hinnan, matkan pituudesta riippumatta. Jos ensimmäinen jää Kalevassa, toinen Hervannassa ja kolmas Lempäälän perämetiköissä, niin minun pitäisi pystyä sanomaan kaikille tasasumma, joka itseasiassa voi olla sille Kalevassa asujalle epäedullinenkin. Jos taas lasken summan, joka minusta kuulostaisi reilulle, niin aivan varmasti kuulen naputusta väärin laskutetusta matkasta. Itseasiassa se ei kuulu minulle pätkän vertaa, miten te päätätte jakaa maksun, kunhan se summa, joka viimeisen asiakkaan luona on mittarissa siirtyy minulle käteisellä tai kortilla.

Jos nyt ketään kiinnostaa mikä minusta olisi reiluin jako tapa niin jaetaan lähtömaksu asiakkaiden määrällä ja jaetaan se mittariin kertynyt osuus aina niin monella kuin on asiakkaita jäljellä autossa. Tai vielä helpommin jaetaan se mittarin summa sillä asiakkaiden määrällä ja annetaan lähtömaksun jakautua samalla.

4 Comments:

Blogger Aleksi Stenberg said...

Jos kaksi kolmesta kyytiläisestä jää pois Kalevassa, he maksavat 2/3 mittarin sen hetkisestä summasta, ja Hervantaan jatkava maksaa sitten perillä loput. Näin siis, jos kaikki jäävät suunnilleen saman matkan varrelle. Koukkaus Kalevan ja Hervannan kautta Lempäälään onkin sitten korkeamman matikan heiniä, koska Lempäälään pääsisi suoremminkin, ja näin ollen sinne menevää pitäisi hyvittää kiertotien käytöstä.

11/7/09 22:41  
Blogger Taksitar said...

Tuo Lempäälä on aika iso alue ja Lempäälän raja löytyy jo Hervannasta. Mutta kuten sanoin korkeampaa matematiikkaa...

12/7/09 01:49  
Anonymous Anonyymi said...

42E ja E ja 3 = bueno.....

12/7/09 16:56  
Anonymous Naiskuski itsekin said...

En ensin käsittänyt mikä ongelma tuossa on, mutta sitten huomasin että matkan voi jakaa monella tapaa. Eli kokonaishinta (ethän tiedä sitä vielä ensimmäisessä paikassa tarkasti vielä?) jaettuna kolmelle, "reilun kuuloinen" hinta tai sitten niin kuin asiakas mielestäni pyysi.

Jaetaan siis ensimmäisessä paikassa matkan hinta kolmella, toisessa kahdella ja viimeinen maksaa loput. Taksamittari jopa laskee oikeat summat eikä tarvitse ihmetellä :)

23/8/09 20:17  

Lähetä kommentti

<< Home